Музичний колорит святкування 13-14 січня

Новорічний період триває від 31 грудня аж до Водохрещі, даруючи людям радість і втіху. Свята цього циклу мали давні корені – як християнські, так і дохристиянські. Музика, пісні, ігри та забави неодмінно супроводжували святкові дні.
/Files/images/gruden17/вечир2.jpg

У православному календарі значаться дві такі дати: 13 січня – свято, встановлене на честь знатної римлянки Меланії (Маланки), яка з юних років до смерті (померла у 439 р.) була зразком релігійності, а 14 січня – свято на честь Василія (Василя) Великого (329-379) архієпископа Кесарії Кападокійської в Малій Азії, що був знаним аскетом, богословом і вченим, автором кодексу чернечого життя.

Крім того, 14 січня – перший день Нового року за старим стилем. Цієї днини були традиційними ритуальний стіл, щедрування, засівання, ворожіння, рядження, веселощі і забави. Вечір напередодні називався в народі щедрим або багатим, що було зумовлено тим, що готувався багатий святковий стіл.

Щедрування проводилося саме під час новорічного святкування, яке, на відміну від різдвяного колядування, було більш оптимістичним і світським.

/Files/images/gruden17/вечир1.jpg

На Харківщині щедрували хлопці і дівчата, співаючи:

Прилетіла ластівочка,

Сіла, пала на віконечко.

Щедрий вечір,

Добрий вечір,

Добрим людям

На здоров’я.

Посівальники ходили зранку 14 січня із зерном, заходячи у хати і посіваючи на добро і достаток. При цьому вони говорили чи співали:

Ходе Ілля на Василя,

Несе пугу житяную,

Куди махне – жито росте.

Вроди, Боже, жито, пшеницю

І всяку пашницю.

Здрастуйте, з Новим роком!

З Василем!

Зберігаючи традиції, ми маємо і в нашому буремному сьогоденні змогу відчути музичний народний колорит новорічного циклу і його святковий настрій!

Оксана Стогній, к.філол.н.

Кiлькiсть переглядiв: 331

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 18 Грудня 2020

Цей сайт безкоштовний!