«Арт-домінанта»: по слідах VI Міжнародного конкурсу виконавців на народних інструментах

11-15 квітня в Харкові на базі навчальних закладів культури і мистецтв міста, зокрема й у ДМШ№5, відбувся VIМіжнародний конкурс виконавців на народних інструментах «Арт-домінанта».
/Files/images/Art-Dominanta-Afisha-Programm-2018.jpg

Метою конкурсу було визначено сприяння розвитку та популяризації виконавського мистецтва на народних інструментах та зміцненню культурних і дружніх зв’язків між музикантами з різних регіонів. Для цього він був спрямований на виявлення та підтримку талановитих музикантів, підвищення рівня професійної майстерності виконавців, педагогів, концертмейстерів і створення умов для обміну педагогічним i виконавським досвідом.

Серед особливостей конкурсу можна визначити те, що до участі були запрошені не лише учні шкіл естетичного виховання, але й педагоги – викладачі навчальних закладів культури і мистецтв, а також студенти ВНЗ, аспіранти та асистенти-стажисти. Завдяки цьому виникла необхідність розмежування різних вікових категорій. Конкурс проводився за номінаціями: «Солісти», «Ансамблі», «Оркестри».

У палітрі народних інструментів були представлені як відомі та звичні інструменти – такі, як акордеон, баян, бандура, балалайка, домра, гітара, сопілка, цимбали, так і національні струнно-щипкові та духові, наприклад, канклес, гуслі, каннель, кантеле, кокле, китайський гучжен, мандоліна, казахська домбра, молдовський (румунський) флуер, вірменський дудук та інші національні інструменти.

Переможцями конкурсу стали:

· Алейніков Михайло – І місце, викладач В.Майстренко.

· Блінцова Анастасія – ІІІ місце, викладач Л.Алейнікова, концертмейстер В.Стогній.

· Сагателян Тігран – І місце, викладач О.Савенко.

· Косілова Ярослава – І місце, викладач О.Савенко.

· Нуріев Тимур – ІІ місце, викладач О.Савенко.

· Ансамбль «Фламенко» – ІІ місце, керівник О.Савенко.

· Шевцова Марія – диплом, викладач О.Дяченко, концертмейстер І.Бурік.

· Старовойтов Микита – ІІІ місце, викладач О.Дяченко.

· Брюханов Олександр – ІІ місце, викладач А.Черниш.

· Мутазакі Єлізавета – ІІІ місце, викладач А.Черниш.

· Доскач Олена – диплом, викладач А.Черниш.

· Кошаренко Іван – диплом, викладач М.Плющенко.

· Євсюков Дмитро – ІІІ місце, викладач О.Дяченко.

· Ансамбль «Вишиванка» – ІІІ місце, керівники: О.Дяченко, А.Черниш.

- Дует баяністів "Брати Федорови" - ІІІ місце, викладач В.Майстренко.

Ми поцікавились у членів журі різних конкурсних програм про їхні враження від конкурсу – і ось що вони сказали.

Мартем’янова Амалія Володимирівна, доцент кафедри музично-інструментальної підготовки вчителя Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди: «Ми працювали з гітаристами віку 9-15 років з різних міст – Полтави, Донецька, Дніпра, Черкас, Луганська, Одеси і, звісно, Харкова – і можемо впевнено говорити про те, що нас порадував високий виконавський рівень, який зумовлений професійною роботою педагогів і талантами дітей».

Ткаченко Вікторія Миколаївна, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри народних інструментів України Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського: «Чудово, що грали не лише учасники, але й члени журі. Від цього і від розуміння відмінних підходів різних шкіл відбувається розширення горизонтів, збагачення професійними технологіями, формування орієнтирів для подальшого розвитку».

Насичені дні роботи оргкомітету та журі виявили талановитих виконавців, дали змогу комунікації між учнями і педагогами з різних регіонів України, тож мета конкурсу була виконана.

Оксана Стогній, к.філол.н.

/Files/images/kvten18/Фабрика ФорматовБлинцова1.jpg /Files/images/kvten18/Фабрика ФорматовБЛинцова4.jpg /Files/images/kvten18/Фабрика ФорматовАрт Доминанта -128.jpg /Files/images/kvten18/Фабрика ФорматовАрт Доминанта -135.jpg /Files/images/kvten18/Фабрика ФорматовАрт Доминанта -139.jpg /Files/images/kvten18/Фабрика ФорматовАрт Доминанта -19.jpg /Files/images/kvten18/Фабрика ФорматовАрт Доминанта -74.jpg

Більше фото на Google+

Кiлькiсть переглядiв: 483

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 18 Грудня 2020

Цей сайт безкоштовний!